Από την οπτική του Γονέα

Η κατάσταση για τους γονείς μπορεί πολλές φορές να φαντάζει τρομακτική στην προσπάθειά τους να αντέξουν τις ανεξήγητες διακυμάνσεις της συμπεριφοράς των παιδιών τους. 
Μέσα από την επιθυμία μας να εκφράσουμε την αγάπη μας προς τον Έφηβο, πολλές φορές, του μαθαίνουμε πως να είναι ανεύθυνος, απερίσκεπτος και εγωιστής. 
Όταν η κατάσταση δείχνει να σας φαίνεται απελπιστική, έχει έρθει η ώρα να μιλήσετε με έναν ειδικό. Να θυμάστε ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Τι να προσέξετε ως Γονέας σε κάθε στάδιο

στο Αρχικό Στάδιο

Συμπεριφερθείτε τους με προσοχή.

Μην σχολιάζετε τις σωματικές τους αλλαγές, ιδιαίτερα σχετικά με το ύψος, τα κιλά και τη γενικότερη εμφάνισή τους.

Να είστε υπομονετικοί και να αγνοείται κάποια πράγματα, κάντε τους να νιώσουν ότι τους αποδέχεστε με όλες τις αδυναμίες τους.

Προσέξτε πότε ο Έφηβος είναι στεναχωρημένος, αφήστε του λίγο χρόνο και διακριτικά ρωτήστε τον πως τα πάει στο σχολείο, στα μαθήματα ή με τους φίλους του.

Τοποθετηθείτε ξεκάθαρα και ήρεμα σε σχέση με τα όριά σας και τους περιορισμούς που επιλέγετε να ορίσετε. Εξηγήστε τους, συμφωνήστε μαζί τους και ορίστε “συμβόλαια”. Επιδιώξτε να τηρούνται και από τις δύο πλευρές.

στο Μεσαίο Στάδιο

Μην χρησιμοποιείτε ταπεινωτικά λόγια ούτε για τον ίδιο και κυρίως για τους φίλους του. Αποφύγετε να πείτε ό,τι πληγώνει, απειλεί ή αποτελεί σαρκασμό

Βρείτε ήπια λόγια και εκφραστείτε, όσο το δυνατόν, πιο ήρεμα και έμμεσα. Συζητήστε χωρίς υπερβολικές αντιδράσεις και πανικό. Είναι καλύτερο να μην πείτε τίποτα, αν δεν έχετε κάτι καλό να πείτε. Δώστε τους την δυνατότητα να προχωρήσουν και μην τους υπενθυμίζετε τα λάθη του παρελθόντος.

Ακούστε προσεκτικά τις απόψεις τους, αναγνωρίστε και κατανοήστε τα συναισθήματά του, δώστε στον Έφηβο την ευκαιρία να σας πει πως αισθάνεται και την δυνατότητα να “ξεχάσουμε ότι έγινε” και να “κάνουμε μία νέα αρχή”.

Προσπαθείστε να μην επηρρεάζεστε από τις απόψεις και τις επιλογές των άλλων γονέων. Παρότι είναι αγχωτικό και εξαντλητικό να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα των Εφήβων μόνοι σας, είναι πολύ πιθανό η τοποθέτηση ενός άλλου γονέα να μην ταιριάζει με τον τρόπο που χρειάζεται ο δικός σας Έφηβος.

Καλωσορίστε, όσο δύσκολο και αν σας ακούγετε, τους φίλους του στο σπίτι.

στο Τελικό Στάδιο

Αδράξτε την ευκαιρία να τους δείξετε το πραγματικό σας ενδιαφέρον για τα σχέδια και τις αποφάσεις τους.

Κουβεντιάστε μαζί τους και ενθαρρύνετέ τους να δοκιμάζουν νέες δραστηριότητες, να συμμετέχουν σε δρώμενα και σε φιλίες.

Σε αυτό το στάδιο οι Έφηβοι αρχίζουν να εκτιμούν πάλι τους γονείς τους, στηρίξτε τους να κατανοήσουν τον λειτουργικό τους ρόλο στην ζωή και να βρουν την θέση τους στον κόσμο.

Κάντε τους να νιώθουν ότι είναι ασφαλής και μπορούν να απευθυνθούν σε εσάς για όσα τους προβληματίζουν και τους φοβίζουν αυτή την περίοδο των μεγάλων αλλαγών και αποφάσεων.

Διατηρήστε την οικογενειακή συνοχή. Προσφερθείτε να συζητήσετε μαζί του τον σχεδιασμό της σταδιοδρομίας του, ακούστε τις κινήσεις που σκέφτεται να κάνει και μοιραστείτε μαζί του τις δικές σας εμπειρίες.

Διασφαλίστε ότι ο Έφηβος σας νιώθει από εσάς ότι τον εκτιμάτε, διασφαλίζετε τις επιτυχίες του και εκτιμάτε την προσπάθειά του.

Κάντε τον να νιώθει ότι ανήκει και τον καταλαβαίνετε.

Δείξτε υπερήφανος γι’αυτόν και γιορτάστε μαζί του τις προσπάθειές του, αποφεύγοντας να εστιάζεστε στο μεγαλείο της αποτυχίας του.

Δώστε βαρύτητα στις προειδοποιητικές ενδείξεις

Κάντε το τεστ του Γονέα