Οι ομάδες ή συνεδρίες γονέων ασχολούνται με την πιο ικανοποιητική και παράλληλα πιο απαιτητική εμπειρία που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, την ανατροφή των παιδιών. Η επιθυμία μας να είμαστε τέλειοι γονείς, μας κάνει πολύ αγχωτικούς, σοβαρούς και άκαμπτους με αποτέλεσμα να χάνουμε τις χαρές και τις απολαύσεις του ρόλου μας.

Πως λειτουργούν

Στις ομάδες ή στις συνεδρίες γονέων

  • Μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τα συναισθήματά μας.
  • Ασχολούμαστε με τις εντάσεις και τις συγκρούσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στο ζευγάρι, κατά το μεγάλωμα των παιδιών.
  • Συζητάμε τη φθορά της συναισθηματικής και φυσικής αντοχής που μας δημιουργεί αυτό το μεγάλο και απαιτητικό εγχείρημα ζωής.
  • Ανακαλύπτουμε τη δημιουργία της εσωτερικής δομής  του κάθε παιδιού και διερευνούμε αν η δομή αυτή επηρρεάζεται από στάσεις και συμπεριφορές που το παιδί δέχεται από το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον.
  • Διερευνούμε τα οικογενειακά σενάρια, και την επίδραση που έχει η υιοθέτηση και επανάληψη τους.
  • Επανεξετάζουμε τον ιδανικότερο τρόπο ανατροφής λαμβάνοντας υπόψη μας τη μοναδικότητα της κάθε οικογένειας και των ατόμων της.

Τι καλύπτουν

Με κύριο στόχο την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών, εστιάζουμε στην καλή σχέση των γονέων με τα παιδιά. Μαθαίνουμε να αφουγκραζόμαστε τι μας ζητάνε, αναπτύσσουμε την κατανόησή μας και διερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο εκφράζουμε τις επιθυμίες μας απέναντί τους. Καθορίζουμε τα όρια και τους ρόλους μας και αξιοποιούμε κανόνες επικοινωνίας και πειθαρχίας.

Ο θεραπευτής στις ομάδες γονέων έχει την βαθιά πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν προκαθορισμένες λύσεις και σωστές απαντήσεις κοινές για όλους. Έχοντας τη γνώση ότι, από τη μία οι πολλοί κανόνες και τα «πρέπει» πιέζουν αφόρητα αφαιρώντας την επιθυμία για ζωή, ενώ από την άλλη η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει στο χάος, κατευθύνει και στηρίζει τους γονείς ώστε να υιοθετήσουν τον ιδανικότερο τρόπο πειθαρχίας και ανατροφής για τα παιδιά τους.

Το να είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές λύσεις και πρόθυμοι να πειραματιστούμε σε νέες παιδαγωγικές μεθόδους, δείχνει μία ελαστικότητα χρήσιμη τόσο σε εμάς όσο και στα παιδιά μας. Μέσα από τις ομάδες γονέων μαθαίνουμε να απολαμβάνουμε το γονεϊκό ρόλο μας, με ό,τι αυτός συνεπάγεται, εμπνέοντας σεβασμό και δημιουργικότητα.

Πόσο Διαρκούν

[raw][shadow style=”16″ size=”20″ ][/raw]

Οι Συνεδρίες Γονέων διαρκούν 50 λεπτά με μία ώρα και η συχνότητά τους μπορεί να συμφωνηθεί είτε στη μία φορά τη βδομάδα είτε στη μία συνεδρία κάθε δεκαπέντε ημέρες.

Οι Ομάδες Γονέων αποτελούνται από τον αριθμό 4 έως 12 συμμετέχοντων γονέων, οι οποίοι συναντιούνται κάθε βδομάδα και η διάρκεια της συνάντησής τους συμφωνείται εξ’αρχής μεταξύ τους στις δύο ώρες περίπου.