Μία δύσκολη περίοδος ή μία περίοδος ευκαιρίας;

Τι είναι Εφηβεία

Εφηβεία είναι το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Μία εκτεταμένη χρονική περίοδος αλλαγών, προκλήσεων και κινδύνων κατά την οποία ο έφηβος υφίσταται τόσο σωματικές αλλαγές, οι οποίες είναι εμφανείς αλλά και δραματικές συναισθηματικές αλλαγές γεμάτες φόβους και ανασφάλειες, που δεν είναι εμφανείς.

Τα Στάδια της Εφηβείας

Η Εφηβεία είναι ένα από τα στάδια ανάπτυξης μέσα από το οποίο το άτομο «ετοιμάζεται να φύγει». Ξεκινάει από την ηλικία των 11 περίπου ετών -παρ΄ότι πολλές φορές κάνει τις πρώτες εμφανίσεις της μαζί με την ήβη του νεαρού ατόμου στην ηλικία των 8- και ολοκληρώνεται αφού περάσει από τα αντίστοιχα “στάδια της εφηβείας”.

Η διάρκεια των σταδίων αυτών δεν έχει καθορισμένο χρόνο και κανείς δεν μπορεί να αποφύγει το πέρασμά τους, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον κάθε έναν από εμάς.

Τα τρία στάδια βασίζονται σε εύλογα ερωτήματα, όπως:

 Στάδια

      

 Ερώτηση

     

Αρχικό

Πρώτη Εφηβεία

  “Είμαι φυσιολογικός;”

Κατά το στάδιο αυτό, ο Έφηβος δεν μπορεί να προβλέψει ή να ελέγξει εύκολα τα συναισθήματά του.

Μεσαίο


Μέση Εφηβεία

“Ποιός Είμαι;¨

Εδώ οι φίλοι θα είναι σημαντικοί για τον Έφηβο και θα τον βοηθήσουν πολύ.

Τελικό


Όψιμη Εφηβεία

“Ποιά είναι η θέση μου στον κόσμο;”

Έρχεται αντιμέτωπος με αποφάσες που καλείται να πάρει και σχέδια για το μέλλον του.

Από το αρχικό στάδιο της Εφηβείας ξεκινάει η αποκοπή των Εφήβων από τους γονείς και συνεχίζεται στο μεσαίο μέχρι και το τελικό στάδιο και αυτό μπορεί να δημιουργήσει έντονη διαμάχη μεταξύ γονέων και Εφήβων.