… «η ένταση που νιώθω δεν με αφήνει να συγκεντρωθώ», «πως μπορώ να αντιμετωπίσω τις φοβίες μου;», «το άγχος και η ανησυχίες είναι διαρκώς στο μυαλό μου», «δεν απολαμβάνω», «τρώω τα νύχια μου», «πονάει το στομάχι μου» …

Απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήσεις μπορούμε να δώσουμε μόνο όταν οι ίδιοι κατανοήσουμε τη φύση του προβλήματος που μας απασχολεί. Το άγχος, οι φοβίες, οι εντάσεις και οι ανησυχίες είναι καθημερινά προβλήματα που απασχολούν όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους. Άλλα από αυτά μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας και για άλλα χρειαζόμαστε βοήθεια.

Η βασική διαφορά των προβλημάτων μας εντοπίζεται στο βαθμό, τη συχνότητα και την ένταση που αυτά αρχίζουν να περιορίζουν, με όποιον τρόπο, τη ζωή μας.

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν μας ότι πολλά από τα προβλήματα που βιώνουμε και μας απασχολούν είναι κοινά για πολλούς ανθρώπους και δεν συμβαίνει μόνο σε εμάς.  Το άγχος πχ μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε κάτι που μέχρι τώρα το έχουμε κάνει πολλές φορές, όπως μία διαδρομή με το αυτοκίνητο, σε μία έξοδο για ψώνια ή μία ανακαίνιση στο σπίτι μας. Οι φοβίες επίσης είναι πολύ πιο συχνές απότι νομίζουμε, μιας και δεν τις επικοινωνούμε εύκολα στο ευρύτερο περιβάλλον μας.

Ο σκοπός της ψυχοθεραπείας θα πρέπει να είναι το άτομο να ανακαλύψει τρόπους, που μέχρι τώρα δεν τους είχε αντιληφθεί, και μπορούν να λειτουργήσουν ως αυτοβοήθεια για τον ίδιο του τον εαυτό. Προσωπικά, θεωρώ πετυχημένη τη ψυχοθεραπευτική διαδικασία όταν το άτομο μέσα από απλούς και κατανοητούς τρόπους αποκτά τεχνικές ανακούφισης και οδηγείται στην αυτοθεραπεία του.

 Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν αποφασίσσουμε να δούμε τα πράγματα που μας αφορούν καθαρά, δηλαδή έτσι ακριβώς όπως είναι, και ταυτόχρονα αποφασίσουμε τι είναι αυτό που μας δυσκολεύει και θέλουμε να ξεφορτωθούμε. Επιλέγουμε εμείς τις νότες της μουσικής που θα μας συνοδεύουν στη ζωή μας.

By TheAlieness GiselaGiardino²³
‘ as in ‘violin’